Na odbornej exkurzii v maďarských vinárskych podnikoch, ktorú pre svojich členov usporiadal v auguste t.r. Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, sme mali možnosť degustovať zaujímavé vína z odrody Cserszegi fűszeres. Zaujali muškátovo-korenistou arómou a plnou chuťou. Požiadali sme šľachtiteľa Ing. Ondreja Korpása, aby našim čitateľom v krátkosti priblížil skúsenosti s jej pestovaním.

Foto Korpás András 

Odroda vznikla v  Maďarsku na  Poľnohospodárskej univerzite v Keszthelyi krížením odrôd Irsai Olivér a Tramín červený v roku 1960. Šľachtiteľom je Dr. Károly Bakonyi, vtedajší vedúci Katedry záhradníctva. V Maďarsku bola uznaná v roku 1982, dnes sa pestuje približne na ploche 3530 ha. Na Slovensku nie je zaregistrovaná, ale na menších ucelených plochách sa pestuje v Južnoslovenskej a v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Má krátke vegetačné obdobie, dozrieva už v polovici septembra. Strapce má stredne veľké, stredne husté, krídlato-kónické na dlhšej stopke. Bobule sú menšie, guľaté alebo mierne pretiahnuté, žlto-ružové, šťavnaté s korenistou chuťou. Má stredne silný rast a husté olistenie. Rodí bohato a pravidelne, neznáša však preťaženie úrodou, ktorá skracuje životnosť krov. Je veľmi odolná voči zimným mrazom a peronospóre, stredne citlivá na múčnatku. Bobule nehnijú. V suchých podmienkach môžu prezreté bobule opadávať. Vyžaduje vododržné, živinami dobre zásobené pôdy. Môže sa pestovať na strednom, ale aj na vysokom vedení. Rodí aj pri krátkom reze, ale treba dávať pozor na zaťaženie rodivými púčikmi. Na zelené práce, aj keď tvorí veľa tenkých zálistkov, je iba stredne náročná. Vyžaduje silne rastúce podpníky. Poskytuje mierne muškátové, korenisté, buketné, plné vína zelenožltej farby, so sviežimi kyselinami. Pre intenzívne aromatické látky je víno vhodné aj na sceľovanie s inými, menej výraznými vínami

Tags: