Tvar pohárov na víno často ovplyvňuje buket a charakter vína. Komisia na hodnotenie vína musí v mnohých prípadoch ochutnať nové vinárske produkty a určiť ich kvalitu senzoricky. Pred degustovaním preto musia byť poháre opláchnuté teplou vodou, aby sa odstránili zvyšky vôní, následne sa vytrú dosucha alebo vysušia v sušičke. Víno sa nalieva spravidla do pohára na stopke, z fľaše s nálevkou opatrne, a to maximálne do jeden tretiny pohára. Najlepší tvar je širší v strede a užší pri okraji, pomaly dookola sa vínom zakrúži a ochutnáva sa. Príspevok poukazuje na to, ako sa tvar pohára počas histórie zdokonaľoval a vyvíjal.

RNDr. Jarmila Švancarová Laštincová, PhD., Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky Bratislava

Foto: autor

Tags: