Druhý deň ľubľanskej degustácie je za nami. Je už pol tretej. Opäť to bola zdĺhavá a ťažká degustácia. Na štyridsať vzoriek štyri hodiny času! Vstávame od stola, vychádzame na nádvorie hradu a zhlboka dýchame. Od Julských Álp veje svieži vetrík… Teplý i studený obed je na nádvorí. Jedla do sýtosti. Dusený losos, zapekaná zelená špargľa s pančetou, bravčové líčka na smotanovej „jurčkovej“ (jurček = dubák) omáčke, zapekané cestoviny s cherry paradajkami, krevetový šalát, štipkavé ratatouille, misa pršutu, misa syrov, olivy, drobné sladkosti, skvelá káva a súťažné vína. Moky od výmyslu sveta. Nalievam si račiansky Müller-Thurgau… A už nás ženú do autobusu. Ide sa na exkurziu. Na juh, skôr na juhozápad. Do pitoreskného kraja Brda.

Ľubľana, jún 2016 Fedor Malík

Foto autor

Tags: